Naar inhoud
Bas de Geus 2

Bas de Geus

Professor, Zelfstandig academisch personeel
02/629.27.54

Biography

HUIDIGE (EN VORIGE) FUNCTIE: Bas de Geus behaalde zijn PhD in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel in september 2007 en is momenteel postdoctoraatsonderzoeker en docent aan de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie, Faculteit LK van de Vrije Universiteit Brussel. 

ONDERZOEKSGEBIED: Het onderzoek van Bas focust zich op de fysieke en mentale gezondheidsaspecten van het gebruik van de fiets als transportmiddel. Binnen deze onderzoekslijn wordt gekeken naar de positieve effecten van fysieke activiteit alsook de negatieve gevolgen van de blootstelling aan luchtvervuiling en de gevolgen van fietsongevallen. Recentelijk werd ook onderzoek gedaan naar ‘boosheid’ van fietsers en psycho-sociale variabelen van fietsen voor transport. Deze onderzoeken spitsen zich toe op adolescenten, volwassenen en ouderen. Daarnaast is Bas ook betrokken bij onderzoeken rond het meten van de werkbelasting en intensiteit tijdens beroepsactiviteiten. Bas is ook geïnteresseerd in de vraag hoe de bevolking kan betrokken worden bij het wetenschappelijk onderzoek en hoe onderzoekers hun kennis kunnen overbrengen naar een niet-wetenschappelijk publiek (citizen-science).

HUIDIGE ONDERZOEKSVRAGEN: Het lopende onderzoek van Bas is vooral gericht onderzoek naar de oorzaken van fietsongevallen bij volwassenen met een specifieke focus op senioren. Binnenkort start er ook een studie die een analyse van de media zal doen om te onderzoeken of de berichtgeving rond fietsen positief of negatief is.  

PRAKTISCH TOEPASSINGSGEBIED/BEOOGDE IMPACT: Met deze inzichten kunnen we individuele fietsers, ingenieurs, ngo’s beleidsmakers en iedereen die met fietsen bezig is advies geven over de impact van fietsen als transportmiddel. Met de studies bij de beroepsactiviteiten kunnen we werkgevers en werknemers beter inzicht geven in de belasting van bepaalde beroepsactiviteiten om zo de kans op overbelastingsletsels te verminderen.  

Locatie

U-residence - 1ste verdiep
Vrije Universiteit Brussel - Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Elsene