Naar inhoud
Jonas

Jonas De Wachter

PhD student, PhD studenten
02/629.27.07

Biography

HUIDIGE FUNCTIE: Jonas De Wachter is PhD student aan de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie. In 2018 studeerde hij af als master in Lichamelijke opvoeding en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Aan de VUB deed hij ervaring op binnen het fysiologisch onderzoek rond de psychofysiologische effecten van lokale warmte op de uithuidingsprestatie en het gemoed.

ONDERZOEKSGEBIED: Dit onderzoek kadert binnen het grote plaatje van de MFYS-vakgroep, namelijk “excercise and the brain”. Daarbinnen richt Jonas zijn pijlen op het ontstaan van mentale vermoeidheid. Dit topic is de laatste jaren aan een opmars bezig, waarin hij zich zal focussen op de neurofysiologische factoren die leiden tot mentale vermoeidheid en in een verder stadium hoe dit effect zouden kunnen tegen gegaan worden.

HUIDIGE ONDERZOEKSVRAGEN: Het huidige onderzoek van Jonas richt zich vooral op het neurofysiologische verband tussen mentale en fysieke vermoeidheid. Een eerste deel van het onderzoek zal zich richten op de neurofysiologische mechanismen die leiden tot mentale vermoeidheid. Daarbij zal er specifieke aandacht besteed worden aan omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld hoogte/hypoxie. Nadien zal hij zich richten op praktische toepassingen om deze vorm van vermoeidheid binnen specifieke omgevingsfactoren te beïnvloeden, denk hier bijvoorbeeld aan nutritionele interventies.

PRAKTISCH TOEPASSINGSGEBIED/BEOOGDE IMPACT: De effecten van mentale vermoeidheid reiken verder dan enkel het beïnvloeden van sportprestaties. Denk hier maar aan lange autoritten of vermoeiende werkdagen. Door langdurig cognitief actief te zijn verhogen we de mentale vermoeidheid, maar daarbij ook de kans op ongevallen waarbij we onszelf, maar zeker ook anderen mee in gevaar brengen. Praktische toepassingen om deze vorm van vermoeidheid tegen te gaan of alleszins minimaliseren maakt ook deel uit van het onderzoek van Jonas.

Locatie

U-residence - 1st floor
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
1050 Brussel