Naar inhoud
Matthias Proost

Matthias Proost

PhD student, PhD studenten

Biography

HUIDIGE (EN VORIGE) FUNCTIE: Matthias Proost is doctoraatsstudent aan de onderzoeksgroep Human Physiology and Sports Physiotherapy van de Vrije Universiteit Brussel. In 2019 studeerde hij af als Master of Science in Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met afstudeeroptie Sportkinesitherapie. Tijdens zijn studies behaalde hij ook zijn Honours College Certificaat wat hem de mogelijkheid gaf om zijn doctoraat te starten.

ONDERZOEKSGEBIED: Het onderzoek van Matthias richt zich op de interactie tussen vermoeidheid en beweging. Meer specifiek in het gebied van vermoeidheid is Matthias geïnteresseerd in het effect en het ontstaan van mentale vermoeidheid binnen fysieke prestaties. Na het afronden van zijn masterproef over de invloed van mentale vermoeidheid op functionele prestatietesten van de onderste extremiteit ligt de focus nu op het ontstaan van mentale vermoeidheid. Hierbij is hij geïnteresseerd naar de mechanismen achter het ontstaan van mentale vermoeidheid in het brein, met de focus op de neurofysiologische kant van het verhaal.

HUIDIGE ONDERZOEKSVRAGEN: Het huidige onderzoek van Matthias richt zich vooral op het neurofysiologische verband tussen mentale en fysieke vermoeidheid. Meer in het bijzonder: welke neurofysiologische mechanismes zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van mentale vermoeidheid? Wanneer deze vraag beantwoord is, zal hij zich vervolgens richten op het beïnvloeden van deze mechanismes (door middel van nutritionele interventies) om zo mentale vermoeidheid en diens gevolgen te beïnvloeden en/of te overwinnen.

PRAKTISCHE TOEPASSINGSGEBIED: Mentale vermoeidheid heeft niet alleen invloed op sportprestaties, maar speelt ook een rol bij arbeidsongevallen en auto-ongelukken. Hierdoor zullen deze inzichten niet alleen sporters ondersteunen bij het bereiken van optimale fysieke prestaties, maar bovendien ook buiten de sport nuttig zijn zoals bv tijdens een lange autorit. Daarna zal hij zich richten op enkele praktische toepassingen om effect(en) van mentale vermoeidheid tegen te gaan.

Locatie

U-residence - 1st floor
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
1050 Elsene