Doel van de studie
Het doel van de studie is om na te gaan hoe het brein werkt tijdens unilaterale en neurocognitieve evenwichtstaken bij patiënten met een enkelverstuiking of chronische enkel instabiliteit in vergelijking tot gezonde individuen die geen enkelverstuiking hebben meegemaakt.
Wat zal er gebeuren?
We zullen u vragen om alle voor de studie noodzakelijke gegevens en informatie te verzamelen - zoals uw demografische gegevens (leeftijd, gewicht, lengte, geslacht) evenals gegevens over uw medische voorgeschiedenis, uw geneesmiddelengebruik en uw afhankelijkheid van bepaalde producten (tabaksgebruik, alcoholverbruik) … enz. Deze studie omvat 1 meetmoment. Tijdens het meetmoment wordt een unilaterale evenwichtstaak, een neurocognitieve computer taak en een duale taak uitgevoerd.
De resultaten van de testbatterij worden bepaald aan de hand van de behaalde score op elke individuele opdracht en worden voorafgegaan van een familiarisatie moment. Tijdens deze testbatterij zal er ook een video-opname plaatsvinden om na de testen eventuele evenwichtsfouten op te sporen. Deze videobeelden zullen alleen maar bekeken en geanalyseerd worden door de betrokken onderzoekers. De videobeelden zullen bewaard worden tot en met 01/07/2025 (in overeenstemming met einddatum doctoraten).
De eerste test is de “Unilateral Stance Test”: deze wordt uitgevoerd door op 1 been te staan met uw handen in uw zij zonder de andere voet de grond te laten raken. Deze test neemt ongeveer 5 minuten in beslag.
De tweede test is de “Stroop taak”: het is een test die wordt gebruikt in de psychologie en die de interferentie laat zien die kan optreden bij een taak die selectieve aandacht vereist om uit te voeren. In deze taak worden 4 woorden (rood, geel, groen en blauw) weergegeven in verschillende kleuren. Indien het woord gekleurd is in geel, groen of blauw, moet u zo snel mogelijk reageren op de kleur van het word op de respectievelijke toetsen. Indien het word in het rood gekleurd is, moet u de kleur van het woord negeren, en reageren op de betekenis van het woord. Deze taak duurt ongeveer 5 minuten. Ook in dit geval zal de data enkel geanalyseerd en verwerkt worden door de betrokken onderzoekers (Prof. Dr. Bart Roelands, Prof. Dr. Bruno Tassignon, Prof. Dr. Jo Verschueren, drs. Alexandre Maricot, Emilie Schampeleer (student), Hortense Corluy (student), Balder Van Stichel (student), Ferre Vandeuren (student), prof. Dr. Jan Cabri.
De laatste test is een combinatie van de vorige 2 testen. Tijdens deze duale taak wordt de Stroop taak afgelegd op 1 been. De procedures blijven dezelfde. De test neemt hier ook 5 minuten in beslag.
Voor de metingen dient u het volgende mee te brengen: sportieve kledij (zeker een short en indoor sportschoenen). Aangezien het gaat om een prestatie-test is het ook belangrijk dat u geen alcohol, cafeïne-houdende dranken, prestatie beïnvloedende medicatie gebruikt en zware fysieke inspanning verricht de dag voor en van het onderzoek, omdat deze factoren een invloed kunnen hebben op de uiteindelijke test-prestatie. Indien er niet gehouden wordt aan deze afspraken, zal u niet meer kunnen deelnemen aan de studie en zijn we genoodzaakt een andere afspraak te boeken zodat u kan deelnemen aan het experiment.
Zijn er kosten verbonden bij deelname aan de studie?
Er zijn geen kosten verbonden aan uw deelname. Uw reisonkosten worden vergoed.
Waar vindt de studie plaats?
Het experiment zal plaatsvinden in de hoofdzetel van BruBotics in het AI Experience Center (verdieping -1) gevestigd op pleinlaan 9 1050 Brussel, campus Etterbeek.
Meer info over hoe de campus te bereiken met de auto of het openbaar vervoer vind je op de website van de VUB (https://www.vub.be/nl/over-de-vub/faculteiten-instituten-en-campussen/onze-campussen/vub-main-campus-brussel/regels-en-afspraken).
Parkeren kan op aanvraag op de campus.
GPS-adres voor het BruBotics HQ en AI Experience Center van de VUB: Pleinlaan 9, 1050 Brussels https://shorturl.at/nxVX5
Indien u wenst deel te nemen kan u steeds contact opnemen met:
Drs. Alexandre Maricot (Alexandre.Maricot@vub.be)
Prof. Dr. Bruno Tassignon (Bruno.Tassignon@vub.be)
Vrije Universiteit Brussel, Fac LK, Vakgroep KIMA, Onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie
Pleinlaan 2, B- 1050 Brussel – België
Tel.: 02/629.22.22
Partners:
LIROMS (https://liroms.lu/)
LIH (https://www.lih.lu/en/)