Wat is de invloed van verschillende cognitieve testen op functionele prestaties van de onderste extremiteit en hersenactiviteit bij mensen met chronische enkelinstabiliteit?
Doel van de studie
Het doel van deze studie is om het effect van twee verschillende cognitieve testen op een fysieke testbatterij (reactievermogen, evenwicht, sprongafstand en -hoogte) en breinactiviteit bij mensen met chronische enkelinstabiliteit na te gaan. Hierbij zal een vergelijking worden gemaakt omtrent uw prestatie wanneer u de ene cognitieve taak uitvoert en wanneer u de andere cognitieve taak uitvoert
Wat gaat er tijdens de studie gebeuren?
Bij deze studie zullen ongeveer 15 deelnemers met chronische enkelinstabiliteit betrokken zijn.
We zullen u vragen om alle voor de studie noodzakelijke gegevens en informatie te verzamelen - zoals uw demografische gegevens (leeftijd, gewicht, lengte, geslacht) evenals gegevens over uw medische voorgeschiedenis, uw geneesmiddelengebruik en uw afhankelijkheid van bepaalde producten (tabaksgebruik, alcoholverbruik) enz. Deze studie omvat 1 familiarisatiemoment en 2 meetmomenten. Deze meetmomenten zullen doorgaan tijdens de werkuren en elk meetmoment neemt ongeveer 2u-2u30 in beslag.
De eerste keer dat u komt zal er een familiarisatie plaatsvinden. Dit wil zeggen dat de eerste trial een ‘oefentrial’ is en u het hele protocol zal doorlopen om u op die manier te laten wennen aan het onderzoek en ook leereffecten te vermijden. Deze familiarisatie zal dan gevolgd worden door de 2 experimentele trials. In deze trials zal de data verzameld worden voor verdere analyse. Een experimentele trial is opgebouwd uit drie delen; een eerste testbatterij (~20min) met een kortdurende cognitieve test (Flanker), gevolgd door een lange cognitieve taak (90min Stroop taak of 90min documentaire), die dan meteen gevolgd wordt door dezelfde korte cognitieve test (Flanker) en een tweede testbatterij (~20min). Een fysieke testbatterij omvat testen naar reactievermogen, evenwicht, sprongafstand en -hoogte. De resultaten van de testbatterij worden bepaald aan de hand van de behaalde score op elke individuele opdracht. Tijdens deze testbatterij zal er ook een video-opname plaatsvinden om na de testen eventuele evenwichtsfouten op te sporen. Deze videobeelden zullen alleen maar bekeken en geanalyseerd worden door de betrokken onderzoekers. De videobeelden zullen bewaard worden tot 10 jaar na de dataverzameling (in overeenstemming met het databeleid van de VUB). Tijdens deze meetmomenten zal er ook een electro-encefalografie (EEG) en eye tracker afgenomen worden. Dit is om de breinactiviteit en visuele patronen na te gaan.
Voor de metingen dient u het volgende mee te brengen: sportieve kledij (zeker een short en indoor sportschoenen). Aangezien het gaat om een prestatie-test is het ook belangrijk dat u geen alcohol, cafeïne-houdende dranken, prestatie beïnvloedende medicatie gebruikt en zware fysieke inspanning verricht de dag voor en van het onderzoek, omdat deze factoren een invloed kunnen hebben op de uiteindelijke test-prestatie. Indien er niet gehouden wordt aan deze afspraken, zal u niet meer kunnen deelnemen aan de studie en zijn we genoodzaakt een andere afspraak te boeken zodat u kan deelnemen aan het experiment.
Zijn er kosten verbonden bij deelname aan de studie?
Er zijn geen kosten verbonden aan uw deelname.
Waar vindt de studie plaats?
Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS), U-residence, 1ste verdieping, Generaal Jacqueslaan 271, 1050 Brussel (BELGIË)
Indien u wenst deel te nemen kan u steeds contact opnemen met:
Drs. Alexandre Maricot (Alexandre.Maricot@vub.be)
Vrije Universiteit Brussel, Fac LK, Vakgroep KIMA, Onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie
Pleinlaan 2, B- 1050 Brussel – België
Tel.: 02/629.22.22