Naar inhoud
Jo Verschueren

Jo Verschueren

Postdoc, Postdoctorale onderzoekers
02/629.36.21

Biography

HUIDIGE (EN VORIGE) FUNCTIE: Jo Verschueren behaalde zijn joint-PhD (Vrije Universiteit Brussel: Doctor in Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie; Vrije Universiteit Amsterdam: Doctor in Philosophy) in april 2021 en is momenteel postdoctoraal onderzoeker aan de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie, Faculteit LK van de Vrije Universiteit Brussel. Jo werkt sinds 2010 als Assisterend Academisch Personeel op de onderzoeksgroep en is onder meer coördinator van de afstudeerrichting 2e Master Sportkinesitherapie.

ONDERZOEKSGEBIED: Jo zijn onderzoek focust zich op de rol van vermoeidheid bij het ontstaan van sportblessures. Vermoeidheid kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat atleten anders gaan bewegen, trager reageren of minder gaan presteren. Hierdoor lopen ze mogelijk meer risico  om een blessure op te lopen. In dat kader heeft Jo, samen met collega’s van de onderzoeksgroep en internationale collega’s een functionele test ontwikkeld die het observatie en reactievermogen van atleten beoordeelt. Deze inzichten blijken volgens de eerste resultaten relevant om te beoordelen bij atleten om een inschatting te kunnen maken van het blessurerisico. Daarnaast werkt Jo samen binnen de onderzoeksgroep om dit ook te vertalen naar de revalidatie en Return-to-Sport beslissingen bij atleten.

HUIDIGE ONDERZOEKSVRAGEN: Het lopende onderzoek van Jo gaat voornamelijk over de rol van vermoeidheid op het blessurerisicoprofiel. Kunnen we de invloed van vermoeidheid herkennen op basis van testen die we in de praktijk inzetten? Zowel de impact van fysieke als van mentale vermoeidheid wordt ingeschat. Zijn recente bijdragen op congressen geven alvast inzicht in de eerste resultaten.

PRAKTISCH TOEPASSINGSGEBIED/BEOOGDE IMPACT: Lichaamsbeweging en sport zijn enorm belangrijk voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Wij willen met ons onderzoek hier aan bijdragen door het risico op blessures verder te verlagen. Met deze inzichten kunnen sportkinesitherapeuten in de praktijk ondersteund worden om een inschatting te maken welke atleten een risico lopen op blessures. Dit kan relevant zijn voor collega’s die werken met elite-atleten, maar ook voor collega’s die werken met recreatieve atleten die fysiek actief en gezond willen blijven.

Locatie

U-residence - 1ste verdiep
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
1050 Brussel