Naar inhoud
Sander De Bock

Sander De Bock

PhD student, PhD studenten
02/629.27.63

Biography

HUIDIGE FUNCTIE: Sander De Bock is PhD student aan de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie. In 2017 studeerde hij af als master in Lichamelijke opvoeding met optie Sporttraining en Coaching aan de UGent. Hij deed daar ervaring op in biomechanisch onderzoek rond afstandslopen en in fysiologisch onderzoek dat zich richtte op apneu tijdens inspanning.

ONDERZOEKSGEBIED: Sander focust zich op de interactie tussen industriële exoskeletons, en de mens. Binnen dit brede topic onderzoekt Sander hoe exoskeletons de lichamelijke en cognitieve belasting tijdens industrieel werk beïnvloeden. Het evalueren van exoskeletons geeft ons de mogelijkheid gerichte feedback te geven op prototypes van toekomstige exoskeletons. Een tweede onderzoeksgebied binnen Sander zijn domein is Brain-computer interface, hier onderzoekt hij hoe hersensignalen extra waarde kunnen toevoegen aan het controlecentrum van een exoskeleton.

HUIDIGE ONDERZOEKSVRAGEN: Sander evalueert de effectiviteit van industriële exoskeletons. Hier gaat hij na hoe goed de exoskeletons werken en waar eventuele nadelen van het exoskeleton naar boven komen. Tijdens de evaluatie van het exoskeleton ligt de focus op de fysiologische belasting, de cognitieve belasting, de perifere vermoeidheid en de centrale vermoeidheid tijdens het uitvoeren van beroepsgerelateerde taken. Deze informatie wordt vervolgens meegenomen tijdens het ontwikkelen nieuwe industriële exoskeletons binnen het Exo4Work (FWO-SBO) project. Vervolgens evalueert Sander ook commercieel verkrijgbare exoskeletons binnen ExoOO.

De aansturing van exoskeletons is een complex onderdeel van het ontwikkelen van een actief exoskeleton. Vertraagde of verkeerde ondersteuning zorgt ervoor dat het exoskeleton als log en ongemakkelijk wordt ervaren. Door onderzoek rond brain-computer interfaces, waar de verbinding wordt gemaakt tussen gegevens afkomstig van hersenactiviteit en een computer, zou een exoskeleton in de toekomst sneller en accurater aangestuurd kunnen worden. Met deze gedachte in het achterhoofd is een zoektocht opgestart naar welke breinsignalen het meest waardevol zijn.

PRAKTISCH TOEPASSINGSGEBIED/BEOOGDE IMPACT: Bedrijven vertonen een exponentieel groeiende interesse in industriële exoskeletons. In de toekomst zou deze nauwe samenwerking tussen mens en technologie de belasting van operatoren op de werkvloer reduceren zonder in te boeten op de creativiteit en flexibiliteit van de mens. Het evalueren van exoskeletons is een cruciale stap in het optimaliseren van exoskeletons in ontwikkeling. Brain-computer interfaces kunnen de samenwerking tussen de operator en het exoskeleton verder optimaliseren. Met ExoOO ondersteunt MFYS ook industriële partners die implementatie van exoskeletons in de toekomst overwegen.

Locatie

U-residence - 1ste verdiep
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
1050 Brussel