Hoofdonderzoekers:
Partners:
- Departement Mechanica, Faculteit Toegepaste Wetenschappen, Vrije Universiteit Brussel en Flanders Make (Brussels, Belgium)
- IRCCS Fondazione Don Carlo Gnocchi (Florence, Italy)
- Össur Global (Reykjavik, Iceland)
- The BioRobotics Institute (IUVO), Scuola Superiore Sant’Anna (Pisa, Italy)
- Université Catholique de Louvain, Institute of Mechanics, Materials and Civil Engineering (Louvain-la-Neuve, Belgium)
Doel: De evaluatie van een modulaire onderbeenprothese bij personen met een transtibiale en -femorale amputatie.
Korte inhoud: Gemiddeld zetten we 10 000 stappen per dag. We staan er niet bij stil hoeveel keer we een trap nemen of rechtstaan van een stoel. Oneffen voetpaden doorkruisen we alsof het geen moeite vergt en we wijken voortdurend uit voor obstakels. Voor mensen met een amputatie van het onderbeen zijn deze dagelijkse taken geen sinecure. De huidige prothesen zijn passief en voldoen niet aan de vereisten van de gebruiker. Hierdoor daalt hun levenskwaliteit en stijgt de kans op co-morbiditeit. Het is daarom belangrijk dat nieuwe prothesen ontwikkeld worden met als doel het verlies aan functionaliteit te compenseren als gevolg van de amputatie.
De Cyberlegs prothese is een modulaire prothese dewelke zich kenmerkt door een geïntegreerde motor in het knie- en enkelgewricht. Indien deze motoren op het juiste moment geactiveerd worden, dan ondersteunt het bewegingen waarbij concentrische en excentrische spierkracht nodig is; bijvoorbeeld concentrische quadricepsactiviteit tijdens knie-extensie bij het rechtstaan van een stoel en excentrische quadricepsactiviteit tijdens knie-flexie bij het neerzitten. Bovendien registreren sensoren in de schoenzool en op de ledematen het gangpatroon en de positie van de gebruiker in de ruimte. Deze informatie wordt door een ingebouwde computer geanalyseerd om zo individuele aanpassingen uit te voeren bij de aansturing van de prothese.
Technologie gaat razendsnel en heel wat prothesen zijn in de ontwikkelingsfase. In de literatuur zijn er echter grote verschillen in de manier waarop dergelijke prototypes geëvalueerd worden. Daarom focussen we ons met dit onderzoek enerzijds op het uitschrijven van gestandaardiseerde richtlijnen en aanbevelingen om nieuwe prothesen te evalueren. Anderzijds, implementeren we deze op de Cyberlegs prothese om de tekortkomingen van het huidige prototype te registreren, en naar een verklaring en oplossing te zoeken voor een verbeterde versie. We hanteren hiervoor een holistische benadering door biomechanische, fysiologische en psychologische parameters te rapporteren. Het huidige project stapt af van fundamenteel onderzoek en tracht om zoveel mogelijk klinische relevantie naar buiten te brengen. In de toekomst zal de focus meer liggen op de interactie mens-robot en de integratie van artificiële intelligentie.
Recente output:
- Richtlijnen en aanbevelingen ter evaluatie van een onderbeenprothese (Ghillebert et al., 2019).
- De bruikbaarheid van een gemotoriseerde prothese tijdens dagelijkse activiteiten bij personen met een transfemorale amputatie