Naar inhoud
Jeroen Van Cutsem

Jeroen Van Cutsem

Postdoc - Vrijwillig Medewerker, Vrijwillig medewerkers

Biography

HUIDIGE (EN VORIGE) FUNCTIE: Jeroen van Cutsem behaalde zijn joint-PhD (Vrije Universiteit Brussel: Doctor in Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie; University of Kent: Doctor in Sport and Exercise Sciences & Sports Therapy) in april 2019 en is momenteel postdoctoraal onderzoeker aan de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie, Faculteit LK van de Vrije Universiteit Brussel.

ONDERZOEKSGEBIED: Jeroen zijn onderzoek focust zich op de vermoeidheid die ontstaat tijdens het sporten. Specifiek binnen het topic vermoeidheid is Jeroen vooral geïnteresseerd op het effect van mentale vermoeidheid (bijvoorbeeld na lang op de PC te hebben gewerkt) op fysieke prestatie. Zijn onderzoek toonde reeds aan dat sportactiviteiten, zoals bijvoorbeeld badminton, verslechteren door mentale vermoeidheid (zowel getrainde badminton atleten als leken reageren trager wanneer ze mentaal vermoeid zijn), en dat gewoon je mond spoelen met een bitter cafeïne-bevattend drankje al voldoende is om je breinactiviteit te beïnvloeden en mentale vermoeidheid tegen te gaan.

HUIDIGE ONDERZOEKSVRAGEN: Het lopende onderzoek van Jeroen is vooral gericht op het verkrijgen van meer inzichten in het mechanisme achter mentale vermoeidheid. Wat is de rol van de energiemechanismen in het brein? Kunnen veranderingen in bepaalde signaalstoffen in onze hersenen de negatieve effecten van mentale vermoeidheid verklaren? Zijn recente publicatie omtrent creatine supplementatie en mentale vermoeidheid is een eerste stap in deze zoektocht.

PRAKTISCH TOEPASSINGSGEBIED/BEOOGDE IMPACT: Met deze inzichten kunnen sporters ondersteund worden om een optimale fysieke prestatie neer te zetten, zoals bijvoorbeeld het breken van het werelduurrecord op de fiets. Maar die kennis kan ook buiten het sporten van pas komen, bijvoorbeeld bij een lange autorit. Want ook dat is topsport voor het brein.

Locatie

U-residence - 1ste verdiep
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
1050 Brussel