Hoofdonderzoekers:
Partners:
- Artificial Intelligence Lab, Vrije Universiteit Brussel (Brussels, Belgium)
- Axiles Bionics (Brussels, Belgium)
- Human Robotics Research Center (Brubotics), Vrije Universiteit Brussel (Brussels,Belgium)
Doel: De evaluatie van een bionische enkelprothese bij personen met een transtibiale amputatie
Korte inhoud: Het enkelgewricht bij de mens mag niet onderschat worden. We gebruiken het gewricht voor gemiddeld 10 000 stappen per dag, het ondervindt een belasting dat tot 2.5 keer het lichaamsgewicht bedraagt en 32 spieren omgeven het gewricht om deze voldoende stabiliteit én beweeglijkheid te geven. Het enkelgewricht is bovendien een combinatie van verschillende gewrichten die ertoe leidt dat beweging mogelijk is in drie verschillende vlakken, maar waar tegelijkertijd ook stabiliteit nodig is in alle mogelijke situaties. Voor wetenschappers is het dus een hele uitdaging om een prothese te ontwikkelen die de anatomische structuren benaderen. De huidige prothesen zijn passief en voldoen niet aan de vereisten van de gebruiker. Hierdoor daalt hun levenskwaliteit en stijgt de kans op co-morbiditeit. Het is daarom belangrijk dat nieuwe prothesen ontwikkeld worden om het verlies aan functionaliteit te compenseren als gevolg van de amputatie.
De Ankle Mimicking Prosthetic foot (AMPfoot) is het resultaat van tien jaar wetenschappelijk onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel. De prothese onderscheidt zich van de huidige modellen door een geïntegreerde motor in het enkelgewricht. In 2019 werd de spin-off ‘Axiles Bionics’ gelanceerd om de prothese verder te ontwikkelen naar een marktklaar product. Een multidisciplinair team (bewegings- en computerwetenschappers, ingenieurs en prothesisten) werkt samen om het product tot een succesverhaal te brengen.
Het ontwikkelingsproces verloopt in verschillende fasen, waarvan de klinische evaluatie een belangrijk onderdeel vormt. We hanteren hiervoor een holistische benadering door biomechanische, fysiologische en psychologische parameters te rapporteren. Het project zet een stap opzij van het fundamenteel onderzoek en tracht om zoveel mogelijk klinische relevantie naar buiten te brengen. In de toekomst zal de focus meer liggen op de interactie mens-robot en de integratie van artificiële intelligentie.
Recente output:
- Richtlijnen en aanbevelingen ter evaluatie van een onderbeenprothese (Ghillebert et al., 2019).
- De cognitieve prestatie en hersenactiviteit tijdens het wandelen met een bionische voet (De Pauw et al. 2019)
- De bruikbaarheid van de AMPfoot tijdens het wandelen: fysiologische metingen (De Pauw et al. 2018)