Hoofdonderzoekers:
Partners:
- Robotics and MultiBody Mechanics Research Group of Vrije Universiteit Brussel
- Human movement biomechanics research group of KU Leuven
- Production engineering, machine design and automation research group of KU Leuven
Doel: Het ontwikkelen van een vernieuwend industrieel exoskeleton voor het bovenlichaam. MFYS focust op het geven van feedback naar de ontwikkelaars van het product. Daarnaast is MFYS verantwoordelijk voor het evalueren van deze nieuwe technologie in labo omstandigheden.
Korte inhoud: De toenemende vergrijzing en nood aan aanvaardbare ergonomische werkomstandigheden, benadrukt de behoefte aan een vernieuwende technologie om de fysieke belasting op de industriële arbeiders te verlagen. Een van deze oplossingen komt vanuit de hoek van robotica. Een industrieel exoskeleton biedt een mogelijke oplossing en is een mooi voorbeeld waarbij mens en machine nauw samenwerken.
Gedreven door interesse van vele industriële bedrijven, zijn de laatste jaren meerdere producenten van industriële exoskeletons op de markt gekomen. De meeste huidige exoskeletons zijn passieve systemen, waarbij de ondersteuning van de arbeider wordt verkregen door het vervormen van elastische structuren of veersystemen. Elk model heeft echter minpunten, zoals discomfort, volume, beperkte bewegingsvrijheid, etc. Dit project tracht de komende jaren een vernieuwend industrieel exoskeleton te ontwikkelen.
MFYS vormt een team van bewegingswetenschappers samen met de onderzoekers van FABER-KUL. Prototypes worden geëvalueerd en feedback wordt voorzien naar het ingenieursteam. Uiteindelijk zal de fysieke en mentale belasting van industrieel werk met dit exoskeleton geëvalueerd worden.
Dit project benadrukt het belang van de interactie tussen de mens en technologie. Uiteraard wordt dit onderzoek cross disciplinair benaderd, gaande van mechanica en (neuro)fysiologie tot biomechanica en motorische controle.
Recente output:
Coming soon...